Drektighets dagbok.

                               Drektighets dagbok!


Fikk ideen til å skrive valpedagbok til A-kullet av ei venninne av meg som har Kennel High-Limits(Groendal),synes det var en genial ide,så det ville jeg gjøre også,så valpekjøpere kan se hvordan prosessen er og for at jeg kan gå tilbake og se :)
                                                                B-Kullet:19.mai. Buffy fikk løpetia si.  Nå venter vi bare på at hu skal bli klar for inseminering :) 

27.mai. Buffy var hos dyrlegen for å sjekke progresjonsnivået,ingen forandring der,så det er for tidlig enda. Ny test til mandag.

30.mai. Progresjonsnivået var bare på 1,7 nmol/L i dag. Ny test til torsdag.

2.juni. I dag var progresjonsnivået på 4,2. Ny test 7 juni.

7.juni. I dag var progresjonsnivået til Buffy på 63nmol/L,så da gikk turen til Erik og Kristine fra Bergen og til Sandnes for inseminering :D Nå krysser vi fingrene for at hu tar seg :D Fy søren å spennende dette er :)Uke 1 (7-13 juni):


Denne uka har Buffy vært veldig kontaktsyk, Buffy har brunt utflod enda. Midjemål på dag 6 er 50 cm. Vulva er fortsatt hoven og myk. Uke 2 ( 14-20 juni):


18 juni oppdaget Erik slim fra vulva til Buffy, hu mener også at hu ikke får nok mat, så det tar vi som ett godt tegn :)Uke 3 (21-27 juni)


Ingen forandringer,utenom at Buffy er litt mer daff og gidder ikke å leke så mye.Uke 4 (28 juni-4 juli)


Pattene til Buffy har blitt lysere,hakke større også strutter de mer :D Tirsdag 5 juli skal hu på ultralyd for å se om hu har tatt seg. Vi krysser alt vi har for at hu er drektig :)


Uke 5 (5-11. juli)


Pattene til Buffy strutter virkelig nå,de har også blitt mye lysere enn forrige uke :) Tirsdag 5. juli var hu å tok ultralyd og ble bekreftet drektig :D 

Buffy er nå 52 cm rundt livet, dag 32. Matmengden har økt litt nå, hu sluker maten fortsatt og mener det er altfor lite, hu er kronisk sulten 😂


Uke 6 (12-18.juli)


Buffy har fortsatt veldig god matlyst,hu er ekstremt kosesyk og vil ligge på fanget å kose hele tiden,hehe. Hu løper og leker ikke fult så mye lengre som før. Buffy  er nå 54 cm rundt magen på dag 41.Uke 7 (19-25 juli)Det er ingen forandring på Buffy. Dag 50 var hu 60 cm rundt livet. 


Uke 8 (26-31 juli) Forsatt ingen forandring på Buffy. Hu har veldig god matlyst enda. Buffy blei røntga og der var det dessverre bare 1 valp 😭. 


Uke 8 ( 1-6 august) Ingen forandring på Buffy. 


Uke 9 (7 august) Dag 61 begynte Buffy å droppe i temperaturen. I dag på dag 62 ligger tempen mellom 36,1 og 36,6. Hu er fortsatt rolig og avslappet, så vi må nok bare smøre oss med tålmodighet ☺️--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


                                                                             A-Kullet:

                                                           

                                                    Alva blei bekrefta drektig i dag på dag 31(16. April)


Uke 1(17-23 mars):

Denne uka har Alva sovet mye og bare går å dasser på tur. Løpetia er over,men vulva er fortsatt litt hoven. Midjemål 23.mars(dag 7):46 cm

24.mars: Pattene hennes strutter mer enn før.Uke 2 (24-30 mars) :

I kveld (25.3) når vi skulle legge oss oppdaget jeg slim/utflod i vulva :D Hu er ekstremt kosete og klengete nå og tigger noe så grusalt,så ille har hu aldri vært med tigginga si før. Hu sover også veldig mye enda.

(30.mars) Denne uka har hu vært veldig klengete og masete,hu vil helst ligge i sofaen sammen med meg eller sitte på fanget til Christian. Hu er også helt ekstrem på å tigge. Synes dog at vulva har blitt så å si normal igjen,så nå er jeg litt i tvil om hu har tatt seg eller ikke.  Hu har begynt å drikke mer denne uka. På tur går hu bare å dasser og går langt bak oss.


Uke 3 (31-6 april):

Midjemål 31.mars(dag 15): 48 cm. I dag så jeg tydelig slim i vulva,mye tydeligere enn sist :D Synes pattene har blitt litt lysere i dag også. Ellers er hu lik som uke 2. I dag (3 april,dag 18) er tannkjøttet til Alva blitt blekt.

Det kan hende hu er på dag 21,hu og Billy var aleine hjemme i 20 minutter på første stådagen hennes da vi måtte levere tilbake en løshund som kom bort til oss på kveldsturen,derfor er vi ikke 100% sikre på om de fikk 1 eller 2 parringer,men jeg teller fra da vi så parringa.

Dag 20 begynte hu å spise mye saktere enn normalt og stopper gjerne opp og tar en liten pause mens hu spiser. Tydelig at hu er kvalm ja :D Christian er nå også sikker på at hu er drektig,hvis ikke er hu verdens beste skuespiller sa han.

Dag 21 var midjemålet 49 cm. Vulva er tydelig myk som i stådagene,kjente på vulva i dag og da kjente jeg at den var veldig myk. Fikk hannhund eieren som også er oppdretter til å sjekke vulva,og hu så tydelig at den var hoven enda.
Uke 4 (7-13 april)

Alva tilbringer dagene med å sove,hu vil helst ikke ut å gå tur,hu vil bare ut å gjøre fra seg og så inn og sove igjen. Tannkjøttet er fortsatt blekt på dag 23.Dag 23 er embryoet 1 cm :)

Dag 24 var midjemåler 50 cm. I dag på dag 25 spiste hu ekstremt sakte ttil frokosten sin,har aldri sett hu spise så sakte noen gang før :D Ellers er alt likt som uke 3. Dag 26  matvegrer Alva og jeg må "overtale" hu til å spise frokosten sin :)

Dag 26:Når hu ligger å slapper av,så kan hu plutselig begynne å sutre og så går det over av seg selv igjen. magen hennes kjennes hard ut nå :) Pattene oppe ved forbeina er nå  rosa,de nede ved buken begynner å bli mer rosa de også,men er fortsatt litt mørkere enn de andre.

Dag 27: Nå ser man tydelig på alle pattene at de er store,hovne og rosa,de bakeerste pattene er ikke så veldig rosa,men man ser at de har blitt mye lysere enn det de var :) 


Midjemål dag 27: 50,5 cm. Målte også rett under ribbeina der jeg ser hu har fått litt mage,der er hu 56,5 cm.

Dag 28: Alva kasta opp magesyre 2 ganger på morran i dag før mat,spiste frokosten sin,men det gikk sakte :)

Dag 28,Alva har begynt å stønne og uffe seg når hu snur seg når hu ligger på sofaen :) 

Uke 5 (14-20 april)

Dag 29: Målte hu rett under ribbeina der hu har fått mage,nå var målene 57,3 cm :) I dag spiste hu frokosten sin sakte uten å matvegre,ikke har hu kasta opp i dag heller.
Dag 31 var vi på ultralyd for å se om hu var drektig,noe hu var :D Der så dyrlegen 3 valper,men hu var sikker på at det var mange inni der og ikke bare de 3 hu så :) På kvelden målte jeg magen til Alva,da var hu 58 cm :) Så den magen hennes øker fort :) Hu veide 15,3 kg hos dyrlegen.

Matlysten hennes er veldig bra nå :) Hu har begynt å få en liten "klatt" med Norwegian polar i maten sin så hu blir vant til det siden hu skal få det i uka før fødselen og etter. Hu får det i kveldsmaten nå,på morran får hu 1 egg i maten.

Dag 32: Alva sover veldig tungt når hu sover,og det rykker i beina hennes når hu sover <3 Hu orker/vil ikke å gå så lange turer,når vi stopper opp for å prate med noen på turen,så legger hu seg fort ned for å slappe av :)

Dag 33: I dag fikk Alva en neve med valpefor for å tilvennes det + at hu nå framover skal ha 3 måltider, hu slukte valpeforet,tydelig at hu var sulten og likte foret ja :)Dag 34: Målte rundt magen hennes nå i kveld,og da var hu 63 cm,måtte måle flere ganger for å se om jeg målte feil,men det gjorde jeg ikke. Ikke rart jeg har synes hu har blitt enorm de to siste dagene,hehe.Dag 34,magen har eksplodert i størrelse :)

Dag 35: Målte magen hennes igjen i dag,da var den 66,5 cm. Fikk endelig kjøpt målebånd så jeg får målt helt riktig,til nå har jeg brukt ledningen til mobil laderen til å måle magen hennes og så målt den på en tommestokk,litt tungvindt,så det var godt å få seg ett ordentlig målebånd nå når hu har blitt så stor :)


Uke 6 (21-27 april)

I natt (natt til dag 36) har hu sovet litt mer urolig,hu bytter ofte sovestilling :) Matlysten hennes er på topp nå om dagen,hu er blitt såpass tung nå at nå orker hu ikke å gå de lange turene lengre,så da blir det heller tur litt oftere men litt kortere turer :) Hu sover fortsatt veldig mye :)

Dag 37: I dag fikk Alva 3 fulle måltider,hu slukte maten på siste måltidet,så det er tydelig at hu trengte mye mer mat ja :)

Dag 38: Hu er nå 67,3 cm rundt magen,målte hu på kvelden før vi la oss :)

Dag 39: I dag spiste Alva frokosten sin veldig seint.

                                   


Dag 40: Veide Alva nå,og nå veier hu 17 kg,så til nå har hu gått opp litt over 3 kg. Målte hu igjen i dag,og nå var hu 70 cm rundt magen,ikke rart det er tungt for hu å gå tur.

Dag 41: Alva hadde liten matlyst til morran i dag og spiste frokosten sin veldig seint,hu gikk fra maten sin når hu var halvveis,men når Pippi (katta) gikk mot matskåla hennes,så gikk Alva bort til skåla og fullførte måltidet,hehe.I dag (dag 41) har valpekassa kommet på plass i spisestua der hu skal føde. Nå begynner tilvenningen av valpekassa og alle måltidene blir nå servert i den,hu har allerede spist ett måltid der :) Måltidet blei spist sakte akkurat som på morran i dag. Ellers er hu i god form,litt løs i magen pga. tilvenning av nytt for,men det er på bedringens vei :)

Dag  42: I dag kasta Alva opp,så nå har morgen kvalmen kommet tilbake. Hu hoppa ned fra senga vår uten å vekke meg,noe som ikke er bra siden senga vår er høy. Så da sover meg og hu nede i spisestua fra i natt av. Kveldsmaten spiste hu også veldig treigt. Hadde i kefir i kveldsmaten for å se om det hjalp på apetitten,men det gjorde det ikke selv om hu elsker kefir,hehe.


Uke 7 (28-4 mai)

Dag 43: I dag spiste Alva frokosten sin uten å nøle,hadde i litt valpefor,noe hu elsker,når hu får det spiser hu med god apetitt :)

Dag 44: Alva fullførte ikke frokosten sin i dag,så nå går vi over til 4 måltider om dagen. Hu kasta også opp slim/magesyre i dag til morran. Nå når jeg har gått over til 4 små måltider på hu så spiser hu mye bedre og hu fullfører måltidet :) I dag kjente jeg valpene sparke <3 Kjente først 3 små spark,etter at vi hadde spist middag tok jeg hånda på magen hennes igjen,og da etter en liten stund,så kjente jeg det sparke igjen,kjente til sammen 3 spark før jeg tok vekk hånda fra magen. Det var en helt fantastisk opplevelse å kjenne de første sparkene,blei rørt jeg,teit som jeg er,hehe.

Dag 45: Målte magen til Alva i dag,nå er hu 74 cm rundt magen.  Hu offer seg mye nå for tia,alt er tungt for hu nå stakkars,hehe.

Dag 46: I dag har jeg begynt å ta tempen på Alva for å få vite gjennomsnitt tempraturen hennes. Måler morgen og kveld. I dag til morran var den 37,5.

Dag 47: I natt har Alva sovet veldig urolig,hu byttet stadig sovestilling og plss,innimellom sov hu i valpekassa og når det blei for varmt la hu seg på gulvet. Jeg sover veldig lett nå når det nærmer seg,så jeg vokna hver gang hu skifta sovestilling og soveplass. I dag er valpene veldig aktive inni magen hennes,kjenner de sparker hele tiden :) <3

Målte Alva igjen i dag for jeg synes hu har blitt så stor de to siste dagene,og det stemte ja,nå er hu 76,7 cm rundt magen. Turene går nå veldig sakte og hu puster og peser som en hvalrosss. Matlysten er heldigvis bra nå når eg har blanda inn mer Norwegian Polar i maten hennes. Tørrfor uten noe i vil hu ikke spise,så da måtte jeg bare tilsette mer np i alle måltidene hennes,hu får da mindre tørrfor så hu ikke får for mye mat og blir tykk.Dag 48: Veide Alva på vekta vår her hjemme,nå veide hu 19,2 kg,blir spennende å se hvor mye hu veier hos dyrlegen på mandag. Nå om dagen vil hu bare ut for å grave og å gå på do. Hu er rett og slett enorm nå,tenker på fødselen og hvor mange som kommer med skrekk blandet fryd,jeg tørr ikke tenke på hvor stor hu kommer til å være på slutten. Regner med at hu kommer til å føde neste helg,neste søndag er hu på dag 58. I dag har hu ikke ullført noen av de 4 måltidene sine,det har alltid ligge litt igjen i skåla etter at hu var ferdig å spise.


Dag 49: I dag spiser Alva dårlig,så jeg har delt opp måltidene i enda mindre posjoner og da flere ganger om dagen,valpene er veldig aktive i dag,de sparker og leer på seg hele tiden :) Hu har fått melk i pattene nå også,fikk ut en bitteliten dråpe i 2 av pattene når jeg klemte på de :)  Min bedre halvdel har lagd rampe ute så jeg slipper å bære Alva opp trappa til utgangsdøra,den blei godkjent med en gang av Alva :) Målte magen igjen i dag,nå var hu 77,5 cm :)Uke 8 (5-11 mai)

Dag 50: I dag har Alva dårlig matlyst,hu vil ikke ha tørrfor i det hele tatt selv ikke når jeg har blanda inn Norwegian Polar. Hu har kun spist hvis jeg gir hu Norwegian Polar fra hånda mi,fra skåla vil hu ikke spise fra. Så da får jeg bare håndfore hu med NP da ;)  Valpene er veldig aktive nå,kjenner de sparker hele tiden :)


Dag 51: Matlysten er dårlig i dag også,hu kasta opp slim på morran i dag,spiste bare litt Norwegian Polar til frokost. Fikk i Alva til sammen 4 never med tørrfor kl 14 :) Målt magen hennes igjen i dag,nå er hu 79 cm rundt magen :)

Dag 52: I dag har vi vært hos dyrlegen for å ta røntgen for å se antallet. Og vi fikk mildt sagt sjokk over antallet. Det kom inn 3 dyrleger for å se på bildene og se hvor mange de så,2 av dyrlegene så 10+,hu siste var helt sikker på at hu så 12 stykker. I morra kommer sjefen dems på jobb og han er vistnok veldig flink til å telle,så da skal de sende meg en mail med hva han ser og da sender de samtidig bildene til meg :) Veide Alva i dag hos dyrlegen også,nå veier hu 20,5 kg. Alle dyrlegene trodde at hu ville føde til helga :) Alva fikk ormekur dag også,neste gang hu skal ha er samtidig som valpene når de er 2 uker.


Dag 54: Endelig har vi funnet ett fòr Alva vil ha og spiser med god apetitt :) Hiil`s A/D våtfòret går ned på høykant heldigvis :) Hu er nå 80,5 cm rundt magen,magen hennes har også blitt veldig rosa nå,noe som er normalt at de blir på slutten og fram til fødselen. Måler fortsatt tempen hennes 2 ganger om dagen,morgen og kveld. Til fredag begynner jeg å måle tempen 3 ganger om dagen + en gang på natta,det gjør jeg helt til jeg ser hu har temp droppet(første tegn på at fødselen er i gang),da kommer jeg til å måle tempen hennes mye oftere for å se når den har nådd "bånn" og når den har stige igjen.

Dag 55: I dag har hu vært litt urolig,byttet veldig ofte sovestilling og soveplass. Avføringen hennes er også helt løs nå,noe som er normalt når det nærmer seg fødsel. Når hu er ute,så har hu vært vanskelig å få til å gå på do for hu vil bare grave,hu har gravd litt i senga si og i valpekassa.

Dag 56: Natt til i dag har jeg målt tempen hennes 2 ganger på natta,en gang kl 3,en gang kl 6 og så kl 9 når vi sto opp. Hu ville ikke spise frokost i dag. Har fått i Alva noen veldig små biter med kyllingfile,hu spiste de i 12 tia.

Da har tempen begynt å synke :D Merker også på adferden til Alva at nå er det fødsel på gang,hu er urolig,ynker seg og når hu ligger nede å slapper av,så reiser hu plutselig hodet opp og nistirrer forran seg for så å legge seg ned igjen etter en liten stund. Regner med at valpene er her innen 1 døgn,håper ikke jeg tar feil der,hehe. Fikk i hu til sammen 2 bokser med A/D våtfor og litt kyllinggfile.

Uke 9 (12-18 mai)

Dag 57: Temp fallet Alva hadde i går var falsk temp dropp. Tempen hennes går veldig opp og ned i dag,men det har den gjort nå i noen dager bare ikke så langt ned som i går. Så vi får bare smøre oss med tålmodighet. Matlysten er på bånn i dag.

Dag 58: Det har fortsatt ikke skjedd noe,vi går bare å venter her nå etter at hu har lurt oss flere ganger,så nå blåser jeg i å ta tempen,nå går jeg heller etter adferden hennes. Matlysten hennes er fortsatt på bånn. Ellers er det ikke noe nytt.

Dag 60: Alva drøyer med fødselen enda. Tempen hennes har hoppa veldig mye opp og ned. I dag fikk Christian i hu bare en blitteliten bit med boksmat,hu sleika mest på den.

Nå håper jeg dette er det riktige temp droppet og ikke ett falskt. Målte hu kl 11:02 da var det 36,8. Målte igjen kl 11:55,da var den 36,7. Så nå krysser vi alt vi har for at tempen fortsetter å synke helst ned til 36, for så å stige,da kan vi regne med at innen 12 timer er fødselen i gang. Nå har jeg målte hu noen ganger til,og den stiger veldig sakte,kl 12:00 var den 37,1,kl 13:24 var den 37,2 kl. 16:18 var den 37,3. Så nå er jeg nesten ganske sikker på at hu har hatt temp dropp og at den er på vei opp. Klokka 18:41 var tempen 36,5, klokka 20:00 var den 36,8. Klokka 21:00 var den 37,3. Klokka 22:00 var den 37:00.

Dag 61: I natt har Alva vært veldig urolig og pesa og gravd mye. Målte tempen hennes kl 9:13,da var den 36,9. Hu peser og graver fortsatt,så nå er det noe på gang her,endelig :D Regner med at de kommer i kveld eller i natt :)


.

♥ Drektighet hos tisper ♥


   Drektighet

Ei tispe er drektig i gjennomsnittelig 63 dager.

Store kull og tisper av mindre raser kan ha litt kortere drektighetstid.

Det er viktig at tispa er i normal aktivitet, normal mosjon og ikke blir overvektig.

Tispa skal være i normalt hold under hele drektigheten. Mot slutten av drektigheten bør hun ikke veie mer enn 15- 35 % over normal kroppsvekt.

Et godt tegn på tidlig drektighet er en forstørrelse av juret mellom 2 og 3 uker.

Ved 3 ukers drektighet er spenene tydelig forstørret og har en rosa farge.

Enkelte tisper viser symptomer på kvalme og oppkast 2- 3 uker etter paring.

Dette tilsvarer tidspunktet for implantasjon.

Tispen bør behandles mot innvollsorm 7- 10 dager før forventet fødsel.


Drektig tispe og fôring

Fôret skal selvfølgelig være av god kvalitet, men man behøver ikke å gi annet enn vanlig fôr helt fram til 7.drektighetsuke.

Da er tiden inne for å gå over til annet fôr (spesialfôr for drektige tisper). Det er viktig at hun ikke får for mye mat, det er ikke bra om hun blir for tykk før fødselen.

Fôrmengden økes gradvis de siste ukene, og de siste 2-3 ukene før valpingen må hun få flere, små porsjoner i løpet av dagen.

Valpene tar nå så stor plass at det er ubehagelig å spise for store måltider.


Litt om fostrenes utvikling

1.+2.+3.uke:

Eggene hos hund må gjennomgå celledeling før de kan befruktes. Etter befruktningen fortsetter celledelingen i egglederen, det tar ca 8-12 dager. Forsteremnet består da av 16 celler, og på den størrelsen føres det inn i livmoren.

Inne i livmoren fortsetter celledelingen. På denne tiden flyter forsteremnet omkring, det er ikke festet til livmorveggen ennå.

Etter ca 3 uker (17-22 dager) er forsteremnene omtrent 1 cm lange, og kan minne litt om en liten fisk i utseende.

De er nå fordelt likt i to livmorhorn, og begynner å feste seg i livmorveggen.

Der forsteremnene fester seg til livmoren dannes morkaken.

Fostrene forbindes med morkaken via navlestrengen, gjennom denne blir fostrene tilført næringsstoffer fra moren, slik at de kan vokse og utvikle seg.

Dette er en kritisk tid i drektigheten. Det er derfor viktig ikke å utsette tispa for unødvendig stress og anstrengelser i denne perioden.


4.uke:

Drektigheten kan fra dette stadiet påvises ved ultralydscanning.

De som kan det, kan nå kjenne valpene som 2,5 cm store ”bobler” i bukhulen.

Nå er fram- og bakben tydelig utviklet.


5.uke:

Nå vil tispa vanligvis vise tydelige tegn på drektighet ved endret atferd, men det er enda ikke synlig på buken og man kan ikke lengre kjenne valpene som i uke 4.

Den mest risikofylte tiden, hvor kjemikaler og andre stoffer har

kunnet skade fosteret, er over.

Tarmsystemet begynner å dannes, men det befinner seg enda i navlestrengen.

Øyne anlegges, øyelokkene formes og øreflippene vokser seg så store at de nesten dekker øregangen. Værhårene over øynene og på overleppa anlegges. De ytre kjønnsorganer begynner å utvikles, 5 par dievorter, samt melkekjertler dannes. Potene begynner å utvikle seg, til det som senere blir tær og tredeputer.

Ganen lukker seg på ca 33.dagen, og faren for ganespalte er nå over.


6.uke:

Tispa trenger fortsatt ikke tilskudd/endring i fôret.

Avhengig av hvor mange valper hun har, begynner buken og bli litt større enn normalt. I begynnelsen av denne uka skilles alle tær, og i slutten av uka dannes klørne. Nå forlater fosterets tarmsystem navlestrengen og finner sin endelige plass i bukhulen. De ytre kjønnsorganer begynner å forandre seg til hunn- og hannkjønnsorganer. Værhårene som i forrige uke ble anlagt, vokser ut.

Øyelokk og øreflipper vokser denne uka så mye at de dekker øyne og øreganger.


7.uke:

Tispa begynner å bli ”stor”, og melkeproduksjonen er i gang. Dievortene er oppsvulmet, og hun slikker dem ofte, det kan dryppe (hun herder dem).

I løpet av denne uken vokser håret/pelsen ut, forbeiningen i knoklene har kommet så langt at man fra 49. dag kan se forstrene på røntgenbilder.

Poter og tredeputer er ferdige, forstrene ser ut som ferdige valper. Fra nå av skal de bare bli større, de kan ennå ikke leve utenfor livmoren.

(Fra ca dag 60 kan fosteret overleve utenfor livmoren).


8.uke:

Nå er tispas buk virkelig stor og tung, melkekjertlene er store og fulle av melk.

Hun begynner å bli utålmodig og utilpass, forstrene er ferdige og aktive, de kan kjennes godt utenpå buken.

Nå er det på tide å venne henne til valpekassen/fødestedet.


9.uke:

Den siste uka før fødselen interesserer ikke tispa seg for stort annet enn å hvile. Hun blir stille og mindre sosial enn vanlig. Ofte er også appetitten mindre enn vanlig, og et par døgn før forventet fødsel bør man gi litt mindre mat enn vanlig.

Døgnet før valpingen er det vanlig at tispa ikke vil ha noe mat.

En tid før valpingen begynner hun å grave, samle håndklær, tepper og det hun måtte ha tilgjengelig i valpekassen. Dette kan hun holde på med i 1- 48 timer (vanligvis 6- 12 timer) før fødselen begynner.

Dievortene kan være veldig varme og spendte. Området rundt skjeden blir stor og slapp, bekkenmuskulaturen blir så slapp at det synes.


Litt mer info – Drektighet og Fødsel

Hunden går i gjennomsnitt drektig i 61 til 65 dager regnet fra første paringsdag.

Normalvariasjonen er stor, fra 57-70 dager. Mindre raser har ofte noe kortere drektighetstid enn større raser. Dersom det er gått 67 dager uten tegn til valping bør du kontakte veterinæren, som da vil vurdere om det er nødvendig med en undersøkelse og eventuelt keisersnitt.


Man kan se valper på ultralyd når hunden er ca 3-4 uker drektig. For å telle antall valper er det best med røntgen, men da må hun være minst 50 dager drektig.


Her er noen normale forandringer hos tispa under drektigheten

Mange tisper blir roligere. Det er vanlig med luktfri utflod 3 uker etter parring.

Dersom utfloden lukter eller tispa har redusert almentilstand bør hun undersøkes av veterinær. De fleste tisper har også viskøs utflod fra uke 5. Det er vanlig med kvalme og evt oppkast 2-3 uker etter paring, enkelte har også dette rundt uke 5.

Juret forstørres etter 2-3 uker. Melkeproduksjon kommer først 1 uke før fødsel, men hos enkelte kommer den først i gang under fødselen. De fleste tisper har noe melk i juret et par dager før fødsel.


Kontakt veterinær dersom:

◾Ingen valp har kommet og det er mer enn 1-1,5 døgn siden temperaturfall og temperaturen har steget mot normalt nivå.

◾Det kommer grønnsvarte flytninger uten at det kommer noen valp.

◾Fostervannet gikk for mer enn 2-3 timer siden (fostervannet er vanligvis fargeløst, men kan ha en lys grønlig farge).

◾Tispa har hatt svake uregelmessige pressveer i 2-4 timer.

◾Tispa har hatt sterke regelmessige pressveer i mer enn 20-30 minutter.

◾Det foreligger påkjent allmenntilstand. 


Det har kommet valper, men fødselen stopper opp!

◾Forstervannet gikk for med enn 2 timer siden

◾Tispa har hatt svake uregelmessige pressveer i 2-3 timer

◾Tispa har hatt sterke regelmessige pressveer i mer enn 20-30 minutter

◾Det er mer enn 4-5 timer siden siste valp kom og det er flere igjen

◾Utpressingsstadiet har vart i mer enn 12 timer

(kan vare i inntil ett døgn ved svært store kull)

◾Det foreligger påkjent almentilstand


I etterbyrdstadiet, bør tispa undersøkes hvis:

◾Ikke alle etterbyrdene har kommet innen 6-8 timer etter siste valp

◾Det er blødninger i fødselsveien

◾Det foreligger illeluktende utflod fra kjønnsåpningen

◾Det foreligger påkjent almentilstand

◾Vær oppmerksom på at dersom tispa bare har en eller to valper kan de vanlige tegn på fødsel utebli!


(Kilde: «Obstetrikk hos hund og katt», Astrid Indrebø)


Avvenning av valper

Valpene kan begynne å spise fast føde ved 3-4 ukers alder.

Jo større kull, jo tidligere.

Det er viktig at valpene tilbys et oppbløtt fòr av god kvalitet og som er tilpasset dette formålet